12 september 2024

Floris en Hennie op Kunstroute Hoevelaken 2024

De Kunstroute Hoevelaken is een jaarlijks evenement waar lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen en bezoekers uitnodigen om een kijkje te nemen in hun ateliers. Dit jaar nemen de broers Floris en Hennie, een tweeling met een gedeelde passie voor kunst, voor het eerst samen deel.

Hoewel ze beiden dezelfde achtergrond delen, is er wel degelijk verschil in hun werk. Waar Floris de lijnen strakker op het doek zet, hanteert Hennie een wat lossere penseelstreek waarbij de onderwerpen met een contourlijn worden aangezet. Overeenkomstig is het kleurgebruik. Heldere en frisse kleuren die soms van het doek af spatten. Naast schilderijen exposeert Hennie ook een aantal van zijn beelden.

De broers vullen elkaar aan en delen dezelfde creatieve visie en liefde voor kunst. Tijdens de Kunstroute Hoevelaken stellen ze hun werk gezamenlijk tentoon in het leegstaande winkelpand op de Wiekslag 1. Hier zullen ze de bezoekers rondleiden en vertellen over hun jarenlange passie voor kunst.

Kunstroute Hoevelaken
Floris en Hennie Schrijver
Locatie: Wiekslag
1

21 juni 2024

De oude ophaalbrug

Kunstschilder Floris Schrijver koestert al vanaf zijn jeugd een diepe bewondering voor de schilderijen van Vincent van Gogh. De kleuren, de penseelstreek en de composities werden door de jonge Floris uitvoerig bestudeerd. Zijn bewondering ging zelfs zo ver dat Floris het aandurfde om diverse schilderijen van Van Gogh na te schilderen. Zo ook het schilderij "Brug te Arles (Pont de Langlois)", dat Van Gogh na zijn terugkeer naar het platteland van Arles in maart 1888 creëerde. De schoonheid van de Provence in het zuiden van Frankrijk was voor Vincent een enorme inspiratiebron. Van de ophaalbrug, die ten zuiden van het plaatsje Arles was gelegen maakte Vincent diverse interpretaties, waaronder schilderijen, tekeningen, aquarellen en schetsen.


Kopie door Floris Schrijver uit 1956 van het schilderij Brug te Arles (Pont de Langlois) 1888 van Vincent van Gogh (1853-1890).





Jeugdherinneringen

Het schilderij “Pont de Langlois” deed Floris sterk denken aan de oude ophaalbrug bij Eembrugge over de rivier de Eem. Als lid van de waterscoutinggroep Karel Doorman in Amersfoort voer Floris in de jaren 1956 en 1957 vaak onder deze karakteristieke ophaalbrug door. Helaas werd rond 1960 de oude smalle ophaalbrug afgebroken en vervangen door een nieuwe bredere brug die meer zuidelijker kwam te liggen. De herinneringen aan de oude ophaalbrug bleven maar het door Floris nageschilderde "Brug te Arles (Pont de Langlois)" raakte in de vergetelheid. 

De oude ophaalbrug van Eembrugge

In 2023 wekt een krantenartikel in het AD Amersfoort de creatieve geest van Floris. De jeugdherinneringen aan rivier de Eem, de verdwenen oude ophaalbrug te Eembrugge tezamen met zijn eerste pogingen naar het kunstenaarschap inspireren hem om een blijvende impressie van deze oude brug vast te leggen. Geheel in eigen stijl, maar met het meesterwerk van Van Gogh als inspiratiebron, schildert Floris de verdwenen ophaalbrug.


De oude ophaalbrug te Eembrugge
Schilderij van Floris Schrijver 2023







Creatieve erfenis

Met een tweede schilderij gewijd aan dit onderwerp weeft  Floris Schrijver de invloeden van Vincent van Gogh samen met zijn eigen artistieke pad. Deze visuele lofzang op de oude ophaalbrug van Eembrugge is tevens een respectvol eerbetoon aan de kunstgeschiedenis en de creatieve erfenis van Vincent van Gogh.

De oude ophaalbrug te Eembrugge (ode aan Vincent van Gogh)
Schilderij van Floris Schrijver 2024
Het originele schilderij van Vincent van Gogh is hier te zien:
https://krollermuller.nl/vincent-van-gogh-brug-te-arles-pont-de-langlois