16 september 2013

Twee tableaus uit liefde voor Hoevelaken

HOEVELAKEN – Kunstschilder en schoenmaker Floris Schrijver (72) is samen met zijn tweelingbroer Hennie vooral bekend als schilder van oud-Amersfoortse stadsgezichten. Toch heeft Floris diverse doeken geschilderd van Hoevelakense dorpsgezichten en –landschappen. Zijn laatste schilderijen zijn twee tableaus van 80 x 80 cm genaamd ‘West naar Oost’. Tijdens de Kunstroute Hoevelaken zijn ze te bewonderen.

Door Theo Zuurman

Floris woont al sinds 1972 in Hoevelaken: ,,Als oud-Amersfoorter houd ik van dit dorpje al die jaren dat ik hier woon. De rust die het uitstraalt, de mensen, de beleving en het pittoreske kan ik naast het drukke Amersfoort zeer waarderen. Dit werk heb ik gemaakt uit liefde voor Hoevelaken.’’ Tot op de dag van vandaag oefent Floris nog het schoenmakersvak uit in de Langestraat te Amersfoort.

West naar oost
,,Ik heb van de Westerdorpsstraat tot en met de Oosterdorpsstraat leuke punten uitgezocht om die op doek te zetten,’’ vertelt de kunstschilder. Op de twee tableaus, een zomer en winter versie, van twaalf doekjes komen geen mensen voor. ,,Alleen het beeld ‘De Volmaakte Mens’ van Gerard Overeem voor Hoeve Weldam staat erop, dat vond ik voldoende,’’ besluit Schrijver. Verder staan er kenmerkende punten van Hoevelaken op zoals Huize Hoevelaken, de Dorpskerk, de Muziektent en boerderij ‘Het Ooievaarsnest’. Van het tableau zomer is ook een serie van twaalf ansichtkaarten gemaakt.


Interesse in het werk van Floris Schrijver? De kunstenaar exposeert tijdens de Kunstroute Hoevelaken op 28 en 29 september 2013 samen met beeldhouwer Truus de Haan op de dr. FW Klaarenbeeksingel te Hoevelaken.
Zie ook: www.kunstroutehoevelaken.nl

Foto: Theo Zuurman